tel. 44 681 75 86
tel. 44 681 75 81
Danielów 5
97-360 Kamieńsk

Oleje posmażalnicze

Oleje posmażalnicze: znane są także pod hasłami oleju zużytego, po-frytury lub przyjętą z zachodu UCO (used coocking oil).


Oleje posmażalnicze są mieszaniną tłuszczów roślinnych powstałych głównie na skutek tzw. smażenia na głębokim tłuszczu. W europie przy smażeniu głównie wykorzystuje się oleje rzepakowe, palmowe, sojowe i słonecznikowe ale także wszelkiego rodzaju masła, margaryny i smalce.

Mieszanina tych właśnie zużytych olei i kolorze od ciemno do jasno brązowego tworzy produkt o nazwie olej posmażalniczy.

Świadomość społeczeństwa:

jak zachowuje się zużyty olej i jak może zanieczyścić wode pitną to: Właściwa utylizacja zużytego oleju jest ważnym problemem gospodarki odpadami. Olej jest lżejszy od wody i ma tendencję do rozprzestrzeniania się do cienkich i szerokich membran, które utrudniają dotlenienie wody. Z tego powodu, pojedynczy litr oleju może zanieczyścić około 1 miliona litrów wody. Ponadto olej może krzepnąć na rurach powodując blokady.
Z tego powodu, oleju nigdy nie powinien być utylizowany w zlewie lub w muszli klozetowej. Właściwy sposób pozbyć się oleju to przekazanie takiego oleju do wyspecjalizowanej firmy, która może pozbyć się tego uciążliwego odpadu. Uważamy, że wszystkie smażalnie i punkty gastronomiczne, cukiernie, punkty żywieniowe winny mieć rozwiązane w sposób transparentny problem związany właśnie z gospodarką odpadów zużytego oleju posmażalniczego.


OFERUJEMY profesjonalny i bezpieczny odbiór zużytych tłuszczów jadalnych oraz właściwą utylizację odpadów tego typu w oparciu o własną flotę pojazdów i system pojemników o pojemności 20, 30, 60, 90,120 l. wyposażonych w szczelne zamknięcia.


Posiadamy certyfikowany system zarządzania RedCertEU, któryjest transparentny na każdym etapie zbierania, składowania, czyszczenia, sprzedaży i przetworzenia..
Zachęcamy do współpracy.